Akne kimlerde oluşur ve sebep olan faktörler

Merhaba Değerli meslektaşlarım,

Makalemi okuyan ve teşekkürlerini ileten tüm meslektaşlarıma bende en samimi dileklerimle teşekkürü bir borç biliyorum,, iyiki varsınız.

Bir önceki makalemde akne konusunu işlemiş ve devamını yazacağımı iletmiştim, bu hafta akne konusunu bitirerek sizden gelen talepler doğrultusunda yeni yazımda saç dökülmesi sorunlarını ve çözüm yollarını kaleme alacağım. Lütfen doğru bilgi almak istediğiniz konular ile ilgili derneğimizden bilgi paylaşımı talep ediniz. Doğruluğundan emin olmadığınız kulaktan dolma bilgiler ile hastalarınıza yanlış bilgi aktarımı yapmayınız. Unutmayınız ki gerek dernek yönetimimiz gerekse Türkiye Eğitim Koordinatörünüz ben Neşe AYDINLAR sahada karşılaşabileceğiniz sorun ve problemleri de çözmek amacı ile her zaman yanınızdayız…

Devam..

AKNE KİMLERDE OLUŞUR?

*  12-17 yaş arasında herkes mutlaka bir türünü yaşar,

* Gençlerin ortalama % 40 ında ciddi tedavi gerektiren akne oluşur.

* Akne ciltte 5_10 yıl kadar sürebilir,

* Bazı durumlarda kişiler 30 lu yaşlarında ilk aknelerini çıkartırlar,

* Çeşitli ilaç tedavileri ve birtakım hastalıklarda akneyi tetikleyici olabilir,

* Akne Bayanlarda ve Erkeklerde eşit oranlarda belirir fakat erkekler Androjen hormonlarının daha fazla olması sebebi ile bu durumu daha ağır yaşarlar,

* Bayanlarda genellikle regl dönemindeki hormon değişikliklerinden dolayı intermitan (aralıklı) akneye veya kozmetik sebepli akneye rastlanır.

AKNEYE SEBEP OLAN FAKTÖRLER

  • Hormonlar, bluğ çağında androjen hormonların faliyete geçmesi ve artması,
  • İrsiyet (genetik yatkınlık),
  • Kişinin morfolojik tipi,
  • Stres,
  • Beslenme bozuklukları (periyodik olarak acılı, baharatlı, fast food, çikolata, kızartma ve çok yağlı gıdalar tüketmek)

AKNENİN BÖLGESEL DAĞILIMI

Genellikle yüzde Alın,çene ,burun üzerinde belirginleşir, tedavi edilmezse yüzün geneline dağılır.Boyun, göğüs,sırt ve omuzlar,kafa derisi ,nadiren üst kol ve bacaklarda gözlemlenir.

AKNENİN TEDAVİSİ

 Siyah nokta ve komedonlara erken teşhis ve doğru bakım uygulanırsa, ciddi akne boyutuna ulaşmadan tedavi edilebilir.Siyah noktalar genelde yüzün T bölgesi denilen alın,burun ve çenede sırt omuz ve üst kollarda oluşur.

Bilinenin aksine Akne Eksik Hijyenden oluşmaz, aşırı yıkama ve kese yapmak bir çözüm değildir ve durumu iyice kötüleştirebir.

SİYAH NOKTA TEDAVİSİ

Gözenekleri tıkayan ölü hücreleri temizlemek, aşırı yağ salgısını dengelemek gerekmektedir. Akneli cildin, günde iki defa Salisilik Asit içerikli temizleyici ve sıcak su ile yıkanması tavsiye edilir, Astrenjan tonikler ayrıca faydalı olabilir.Aynı zamanda saçlarda yağlı ise hergün mutlaka yıkanmalı ve saç desinde üretilen aşırı sebumun cilde inmesi engellenmelidir.

AKNELİ CİLT  VE KOZMETİK ÜRÜN KULLANIMI

Cildinde akne olan kozmetik ürün kullanıcıları, yağ içerikli fondötenlerden kesinlikle kaçınmalıdır.OİL FREE ve NON COMEDONOGENIC ibareli su bazlı ürünler tercih edilmelidir.Su bazlı fondötenlerin bile yapısından dolayı bir miktar yağ barındırdığını unutmamalı ve Salicilic Acid, Kükürt ve Sülfür içerikli ürünler tercih edilmelidir.

AKNE SONRASI LEKE VE İZLERİN TEDAVİSİ

 Kırmızı lekeler aknenin son evresidir.Lekeler 6 ay kalabilir ve genellikle iz bırakmadan kaybolur.

Bazı durumlarda ise (güneşe maruz kalmak, elle müdahale etmek vb) iyileşmesi ve izin kaybolması 18 aya kadar uzayabilir.İyileşme sürecinde kabuklar olşabilir, günlerce haftalarca kalabilir.Bu kabuklar kendiliğinden düşmeden kopartılırsa iz kalması kaçınılmazdır.

İyileşme evresinde ve sonrasında mutlaka doğru Güneş Koruyucu, nemlendirici ve temizleyici ürünler kullanılmalıdır.

Makalelerimdeki bilgilerin hayatınıza renk katmasını temenni ediyor ve

hepimize Aknesiz bol Neşe’li mutlu bir hafta diliyorum..

Sağlığımız daim olsun..

 

Türkiye Eğitim Koordinatörü

Neşe AYDINLAR